BİLGİ NİYE UYGULANAMAZ

BİLGİ NİYE UYGULANAMAZ

BİLGİ NİYE UYGULANAMAZ 1880 1255 Faruk BUDAK

Sebepleri Nelerdir?

Nasıl Üstesinden Gelebilirsiniz?

Bilgi, tek başına yeterli değildir. Birçok şey biliyor olabilirsiniz fakat tek başına ne bildiğinizin hiçbir önemi yoktur, önemli olan bilgileri nasıl kullandığınızdır. Buna bilgiyi değerlendirme yani uygulama diyebiliriz.

Elinizde kitaplar dolusu bilgi var belki kendi bildiklerinizle bir kitap bile yazabilir siniz; ama asıl mesela ne kadar çok bildiğiniz ya da neler bildiğiniz değil, bildiklerinizi ve inandıklarınızı hayatta nasıl gerçekleştirebileceğinizdir.

İnsanların çoğu yaşamlarında bu noktada takılmaktadırlar.

İş hayatından özel hayata kadar bilgiyi uygulamaya geçirememe, birçok insanın yaşamında sorunlara ve de bildikleri halde deneyimlerden uzak kalmalarına sebebiyet vermektedir.

Bu noktada yapılması gereken, önce bilginin farkındalığına uyanmaktır. Bildiklerinizi uygulayabileceğinize inandığınızda, bu gerçekleşmenin nasıl olacağının artık bir önemi kalmamaktadır. Bilgi artık bilinen değil, uygulanmayı bekleyen halini almıştır.

Bilgiyi yaşama geçirebilmek, o bilgiden en verimli şekilde yararlanabilmek demektir.

Bir mühendissiniz diyelim fakat bildiklerinizi iş yaşamında kullanmakta başarısızsınız. Bu noktada ya ben bunda başarısızım diyerek kendinize bir bahane sunup onu kullanmayacaksınız ki bu, değerin hiçe sayılmasıdır. Çünkü her bilgi bir değer taşımaktadır. Ya da bildiğinizi uygulamakta başarısızlıklar yaşadığınızın farkına varıp, başarana kadar deneyeceksiniz.

Herhangi bir işte ya da deneyimde başarısız olmanızın temel nedenlerinden biri de, bilgiyi uygulamaya geçirememektir.

İş yaşamında ya da özel yaşamınızda bilgiyi kullanamamanızın çeşitli sebepleri vardır. Bu sebepleri bilmek ve anlamak bilginin pratiğe dökülmesini sağlar. Sebeplerin farkına varılmadan bilgiyi pratiğe dökmek zor olduğu gibi, uygulama sorununu da ortadan kaldırabilecek etkili bir yöntem değildir. Bu sebeple derine inip bilginin niye kullanılmadığını; buna hangi düşünce ve inancınızın sebep olduğunu fark etmek, uygulamanın önünü açan ve bilgiyi pratiğe aktarmada en verimli gelişimi sağlayan etmendir.

Bildiklerimizi iş yaşamımızda kullanamayışımızın temel sebepleri:

  • Başaramayacağımıza olan inancımız:

Bu inanç birçok insanın hayatında etkili olmakla birlikte, birçok insanda bu inancı kendilerinde taşıdıklarının farkında değillerdir. İş yaşamında birçok başarısızlık, bu inanç yüzünden gerçekleşmektedir. Bu inancı kendinizde taşıyıp taşımadığınızı anlamak için kendinizi gözlemlemek ve kendi hakkınızdaki düşünce ve inançlarınızın farkında olmak gerekmektedir.

İş yaşamınızda zor bir proje ile karşılaştığınızda aklınızdan geçen düşünce nedir?

Bu çok zor, bunu nasıl başaracağım

Mümkün değil ben bunu yapamam

Bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığım için bunu başarmakta çok zorlanacağım

Ya da

Benim başaramayacağım iş yok

Ne kadar zor olursa olsun ben bunu yapacağım

Teknik bilgim yeterli değilse de bilgimi genişletip bunu başaracağım ya da sınırlı zamanım olduğu için bildiklerimle bunu başaracağım.

Kendiniz hakkınızdaki her inanç ve düşünce, yaşamınızda etkili olmaktadır bu yüzden de kendi hakkınızda olan inanç ve düşüncelerinizin farkında olmak çok önemlidir.

Kendinizin hangi kapasitede olduğuna inanıyorsanız, iş yaşamınızda da inandığınız kapasite ölçütünde başarılara imza atacaksınız.

Özgüven bu yüzden çok önemlidir. Kişinin kendine güvenmesi, bireysel farkındalık ve başlı başına güç ve başarı demektir.

Başarılı olacağınızdan şüphe duyarsanız, artık başarısız olmaya başlamışsınızdır.

Başarılı olacağınıza eminseniz artık başarılı olmaya başlamışsınızdır.

Başarısızlık inancı ile bilgiyi uygulamaya geçiremiyorsanız,

  • Önce bu inanç ve düşüncenizin farkında olacaksınız
  • Bu inancı niçin taşıdığınızın özünü kendinizde keşfedeceksiniz, genellikle özgüven eksikliği ya da teknik bilgi eksikliği ile karşılaşacaksınız. Eğer özgüven eksikliği olduğunu fark ederseniz, kendinizi iyileştirmeye ve kendinizde güveni pekiştirmek için kendinizi telkin etmeye giderseniz, bu inançtan kurtulabilirsiniz.

Eğer teknik bilgi eksikliğinden dolayı bu inancı taşıdığınızı fark ederseniz bu seferde teknik bilgide kendinizi geliştirerek ve bu gelişim ile daha başarılı olduğunuzu kendinize göstererek bu inancı dönüştürebilirsiniz.

3) başarısızlık inancını hangi konularda duyduğunuzun farkında olacaksınız.

Hangi konuda başarısızlık inancı taşımaktasınız? Bunu bildiğiniz zaman bu inancınızın temelini de keşfedip, onu dönüştürebilirsiniz.

  • Çevreden etkilenme

Çevre ve dış koşulların, diğer insanların üzerimizde önemli etkileri vardır. Yaşamımızın büyük bir kısmında, başkaları tarafından ya da dış olaylarla etkileniriz. Burada önemli olan etkilenmek değildir, çünkü hepimiz sosyaliz ve belirli çevrelerde yaşamaktayız. Bunun doğal sonucu olarak ta başkalarından etkilenmekteyiz. Bunu kabul etmek zorundayız. Burada asıl vurgulanmak istenen konu etkilenmeyi önlemek değildir çünkü yaşamımız gereği sosyal olarak var olmaktayız. Burada vurgulanmak istenen çevrenin bizim üzerimizde olan etkilerin farkında olmamızdır. Yaşamımızda birçok kez dışımızdan etkilenmekteyiz. Evimizde, çevremizde, iş yerimizde, hatta hiç tanımadığımız insanlardan bile.

Biri size sen bunu başaramayacaksın diyebilir

Biri herhangi bir konuda çok yeteneksiz olduğunu söyleyebilir

Karşıdan gelen aracın sürücüsü size yol vermedi ve sinirleriniz bozulabilir

Patronunuz yaptığınız işten memnun olmayıp sizi azarlayabilir

Alışveriş yapmak için gittiğiniz herhangi bir yerde, tezgâhtarın size muamelesini beğenmeyip tüm gün öfkeli olabilirsiniz

Ve daha yüzlerce örnek sayabiliriz. Sadece sözlerden etki altında kalmayız, davranış ve hareketlerinde yaşamımızda önemli etkileri vardır.

Etki altında kalmak her zaman bizim sorumluluğumuzda olan bir şeydir. Bu farkındalığa ulaşmak önemlidir,

Bir işte ne kadar başarısız olduğunuzu size yüzlerce kişi söyleyebilir ama bunu kabul edip etmemeniz tamamen sizin sorumluluk ve seçiminize kalmıştır.

Tezgâhtar size kötü muamele etmiş olabilir ama ona öfkelenip öfkelenmemek tamamen sizin seçim ve sorumluluğunuza kalmıştır.

Hayatta yaşadığımız her olay ve durum karşısında sadece tek seçeneğe sahip değiliz, bunu anlamak önemlidir. Kişisel farkındalık ise kendiniz için en uygun olan seçeneği seçecek bilince gelmektir. Bunun için sizin için neyin uygun olup olmadığını ayırt etmek önemlidir ve farkındalık gerektirmektedir.

Çevresel etkiler için farkındalık dolu seçimler

Bir mağazaya gittiniz ve tezgâhtar size kötü davrandı ya da sizle ilgilenmedi.

Bu durumda bu çevresel etki için iki tane seçime sahipsiniz.

  • Ya onun bu davranışlarından etkilenip içinize öfke salacaksınız
  • Ya da onun bu davranışının sizi etkilemesine izin vermeyeceksiniz. Bunu yapmak için farkındalık gerekir. Eğer izin verirseniz kendinize negatif bir duygu da vermiş olacaksınız öyleyse bunu yapmamalısınız. Bu durumda etkisiz kalmak çok önemlidir.

Birçok arkadaşınız size herhangi bir işi iyi yapamadığınızı söyledi

Bu durumda da iki seçeneğe sahipsiniz:

  • Ya bu düşüncelerini kabul edecek ve başarısız olduğunuzu düşünmeye başlayacaksınız
  • Ya da kendinize olan güveninizle bu düşünceyi kendinize ekmeyecek ve niçin size bunu dediklerini düşüneceksiniz. Hayır, ben başarılıyım, kendime güveniyorum ama böyle düşündüklerine göre bir yerde çok iyi olmayabilirim demek ki bir yerde eksik yapıyorum öyle ise bunu bulmalı ve başarımı pekiştirmeliyim.

Farkındalık çok önemlidir bu yüzden kendi kontrolünüzü elinizde tutmak çok önemlidir,  bunun için sizi etkilemek isteyen düşünce ve inançların kendiniz için ayrımını yapmalı ve enerjinizi düşürecek inanç ve düşünceleri tamamen kabul etmemelisiniz. Onlar sizin öyle olduğunuzu size göstermez ama size daha iyi nasıl olabileceğinizi ve bunun için sizde tamamlamanız gereken eksiklikleri size gösterebilirler.

Dr. Faruk BUDAK

error: Bu site korunmaktadır. !!