PROJE YÖNETİMİ SÜREÇLERİ

FABE PROJE - TOPLANTI FOTOĞRAFI (22)

PROJE YÖNETİMİ SÜREÇLERİ

PROJE YÖNETİMİ SÜREÇLERİ 960 669 Faruk BUDAK

Süreçler, proje çıktıları ve sonuçları tamamlanana kadar yaşam döngüsü boyunca projenizi kolaylaştırır. İşte en yaygın proje yönetimi süreçleri içinden birkaçı.

KAPSAM YÖNETİMİ

Proje kapsamı, proje üzerinde yapılması gereken tüm çalışmaların toplamıdır. Kapsam yönetimi, proje üzerinde ne yapılması gerektiğini ve neyin yapılması gerekmediğini tanımlamaya ve kontrol etmeye odaklanır.

Kapsam yönetimi süreçleri, proje yaşam döngüsü boyunca kullanılır. Proje beratı belirlenir belirlenmez, proje yöneticisi proje kapsamını yönetmeye başlayacaktır. Projenin son adımları, projenin ürün, hizmet veya sonucunu müşteriye veya paydaşlara teslim etmektir. Kısaca kapsamı teslim etmektir.

ZAMAN YÖNETİMİ

Çizelgeleme yönetimi (veya zaman yönetimi), zaman ve kaynaklar için çizelgeler oluşturma, sürdürme ve yönetme sürecidir. Ve proje yaşam döngüsü boyunca kullanılır.

zaman yönetimi genellikle yinelemeli (veya çevik) bir yaklaşım benimser çünkü çoğu projede çizelge sık sık güncellenir veya değiştirilir ve projenin doğru özelliklerle zamanında teslim edilmesini sağlamaya yardımcı olur.

Zamanlama yönetimi süreçleri birbirleriyle ve diğer birçok proje yönetimi süreçleriyle yakından etkileşim halindedir. Proje süresi, bir projedeki üçlü kısıtlardan biridir – diğerleri kapsam ve bütçe (veya kaynaklar).

BÜTÇE YÖNETİMİ

Bütçe yönetimi (veya maliyet yönetimi), proje maliyetlerinin yönetilmesi ve kontrol edilmesi anlamına gelir.

Veya daha kesin konuşmak gerekirse, “Proje Maliyet Yönetimi, projenin onaylanan bütçe dahilinde tamamlanabilmesi için maliyetlerin planlanması, tahmin edilmesi, bütçelendirilmesi, finanse edilmesi, yönetilmesi ve kontrol edilmesine dahil olan süreçleri içerir.”

Maliyet yönetimi, bir şirketin finansal muhasebe sistemiyle yakından ilişkilidir ve genellikle böyle bir sistemle uyumlu olacak şekilde uyarlanır.

Bu süreç, proje yaşam döngüsü boyunca kullanılır.

Bazı organizasyonlarda, finansal muhasebe sistemi, tüm maliyet yönetimi faaliyetlerinin seçilen bir departman veya grup tarafından yürütülmesini gerektirir. Bu durumlarda, proje maliyet yönetimi faaliyetleri, proje ekibinin parçası olmayan kişiler tarafından yapılabilir.

TAKIM YÖNETİMİ

Ekip yönetimi (veya insan kaynakları yönetimi) süreçleri, çekirdek ekip üyeleri, genişletilmiş ekip ve diğer proje ekibi üyeleri dahil olmak üzere tüm proje ekibine rehberlik eder.

Bu süreçlerin çoğu, proje yaşam döngüsü boyunca sıklıkla kullanılır.

Ekip üyeleri değişir, roller değişir ve dış faktörler iç ekip performansını ve ilişkilerini etkileyebilir. İlgili kişiler varsa (ve her zaman dahil olan kişiler varsa) bu süreçler geçerlidir.

Bu süreçler proje ekibi ve ekip konularına odaklanır. Ekip küçük, samimi bir ekip olabilir veya daha önce hiç yüz yüze tanışmamış çok kültürlü büyük bir ekip olabilir.

Her iki durumda da ekip yönetimi süreçleri kullanılmalıdır, ancak süreç çıktılarını elde etmek için gereken zaman ve çaba ve ihtiyaç duyulan araç ve tekniklerin sayısı önemli ölçüde değişebilir.

Bazı durumlarda, proje ekibi veya bir kısmı doğrudan proje yöneticisine rapor verebilir.

Söylemeye belki gerek yok ama etik davranışlar, proje ekibinizle iletişiminizi sürdürmek için çok önemlidir. Eğer yalan söylediğinizi veya hile yaptığınızı düşünürlerse güvenlerini geri kazanmak neredeyse imkansızdır.

RİSK YÖNETİMİ

Risk yönetimi süreçleri, riskin belirlenmesi, analizi, yanıtlanması ve kontrolünde proje yöneticisine ve proje ekibine rehberlik eder.

Risk yönetimi, proje süresince uygulanmalıdır, ancak durumun değişme eğilimi vardır. Projenin başlarında pek çok risk ve belirsizlik vardır, ancak bu riskleri ele almak için birçok seçenek de vardır.

Proje ilerledikçe risk sayısı azalır çünkü belirsiz olan şeyler bilinir hale gelir. Ancak, riske yanıt verme yeteneği ve risk etkisinin büyüklüğü artar çünkü projenin tamamlanmasına yaklaştığınızda elinizde daha az zaman ve kaynak kalacaktır.

Bir projenin benzersiz doğası nedeniyle projenizde belirsizlikler vardır. Bu, proje ekibi tarafından, bu projenin hedeflerine ulaşmak için, belirlenmiş zaman diliminde ve bu iş koşullarında daha önceden belli bir şekilde yapılmamış şeylerin var olduğunu söyler.

Bir proje yöneticisi normalde risk yönetimi sürecini yönetirken, tehditleri ve fırsatları belirlemek için genellikle konu uzmanı olan proje ekibi üyelerine güvenir.

Risk yönetimi normalde her proje ekibi toplantısının standart bir parçasıdır. Çünkü bir projedeki riski ortadan kaldırmak imkansız olsa da yönetilebilir.

Projenin başlarında tüm risklerin belirlenmesi üzerine vurgu yapılmalıdır, böylece bir proje planı uygulanabilir:

Tehditlerden kaçınılır

Fırsatlardan yararlanılır

Proje planı temel alınmadan önce, tüm büyük tehditler için 5 risk tepkisi dahil edilmelidir. Proje ilerledikçe, vurgu yeni riskler için erken uyarılar bulmaya ve orijinal risk tepkisinin etkinliğini kontrol etmeye kayar.

Bazen “bilinen” risk ve “bilinmeyen” risk kelimelerini duyarsınız.

Bilinen riskler, tehdit veya fırsat olarak belirlediğimiz risklerdir, ancak gerçekleşme olasılığı belirsizdir.

Bilinmeyen riskler, henüz tanımlanmamış risklerdir.

Bazı durumlarda, bir risk kategorisi belirlenebilir, ancak belirli risk proje ilerleyene kadar bilinmeyecektir. Örnekler şunlar olabilir: bir inşaat projesindeki hava durumundan kaynaklanan gecikmeler veya bir BT projesindeki yazılım hataları.

İLETİŞİM YÖNETİMİ

“Proje İletişim Yönetimi, proje bilgilerinin zamanında ve uygun planlama, toplama, oluşturma, dağıtım, depolama, erişim, yönetim, kontrol, izleme ve nihai olarak elden çıkarılmasını sağlamak için gereken süreçleri içerir.

İletişim, proje yönetiminin kalbinde yer alır. Bir proje yöneticisinin yaptığı neredeyse her şey iletişim dediğimiz faaliyetleri oluşturur. Günümüz dünyasında, çevrimiçi iletişim kurmanın binlerce yolu vardır.

Proje yöneticisi, proje ekibi üyeleri ve paydaş topluluğu arasında yaygın olarak kullanılan teknolojilerden yararlanmalıdır.

Proje yöneticileri, organizasyonun tüm seviyelerinde yazılı ve sözlü iletişim, resmi sunumlar ve gayri resmi tartışmalar konusunda yetenekli olmalıdır.

Bazı projelerde, proje yöneticisinin halkla ve basınla iletişim kurma konusunda da yetenekli olması gerekecektir. Bir proje yöneticisinin geliştirebileceği en iyi temel yetkinliklerden biri iyi iletişim becerileridir.

PAYDAŞ YÖNETİMİ

Proje paydaş yönetimi, projeyi etkileyebilecek veya projeden etkilenebilecek kişileri, grupları veya kuruluşları belirlemek, paydaş beklentilerini ve proje üzerindeki etkilerini analiz etmek ve paydaşları projeye etkin bir şekilde dahil etmek için uygun yönetim stratejileri geliştirmek için gerekli süreçleri içerir.

Proje paydaş yönetimi, ihtiyaçlarını anlamak ve karşılamak için proje paydaşları ile iletişim kurmakla da ilgilenir.

Paydaşlar, projeye ilk günden son güne kadar dahil olurlar. Proje yaşam döngüsünün çeşitli aşamalarında farklı paydaşlar daha önemli bir rol üstlenecektir.

Müşteriler veya üst yönetim, proje yönetimi süreçlerini başlatarak başlangıçta projeyi onaylayacak veya yetkilendirecektir.

Müşteriler veya kullanıcılar, projenin sonuna doğru projenin nihai ürününü teslim alacaklardır ve üst yönetim, öğrenilen derslere ve proje kapanış faaliyetlerine de dahil edilmelidir.

Her projenin paydaşları vardır.

Paydaşlar, netlik ve odaklanma sağladıklarında ve hızlı kararlar aldıklarında bir proje için son derece faydalı olabilirken, aynı zamanda, bağlantısız, belirsiz ve çelişkili kararlar alırlarsa projenin olumsuz yönde gidişatına da neden olabilirler.

Proje yöneticisinin, projenin kapsamını, kaynaklarını ve / veya kabulünü etkileyen tüm kilit paydaşlarla ilişki kurması gerekir. Bu kilit paydaşlar iyi anlaşılmalı ve ihtiyaçları ve endişeleri, projeyi kısıtlamaları dahilinde tutarken ellerinden geldiğince ele alınmalıdır. Bunu yapmak çoğu zaman, güçlü “iletişim becerileri” gerektirir.

FABE PROJE

error: Bu site korunmaktadır. !!