BİLGİ TEKNOLOJİLERİ PROJELERİNİN BAŞARISIZLIK NEDENLERİ

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ PROJELERİNİN BAŞARISIZLIK NEDENLERİ

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ PROJELERİNİN BAŞARISIZLIK NEDENLERİ 1872 1250 Faruk BUDAK

Bilgi Teknolojileri sektöründe gerçekleştirilen projelerin büyük çoğunluğu, planlama aşamasında belirlenen sürelerde tamamlanamaz, bütçelerini ciddi miktarlarda aşar, dolayısıyla “başarısız proje” damgasını yemekten kurtulamazlar. Bunun tüm uzmanlarca kabul edilen en önemli nedeni de proje yönetiminde ortaya konulan başarısızlık, iyi bir “proje yönetimi” yapılamamasıdır.

Diğer sektörlerde yapılan projelerin zamanında ve bütçesinde tamamlanabilmesinin en büyük nedenlerinden biri de planlama aşamasında yapılabilen detaylı tasarımlarıdır. Fakat BT sektöründe durum böyle değildir.

Bu konuda ilk ciddi araştırma 1994 yılında The Standish Group tarafından yapılmıştır. Araştırmanın amacı :
— Yazılım projelerindeki başarısızlığın kapsamı
— Yazılım projelerinin başarısız olmasına neden olan ana faktörler
— Proje başarısızlıklarını azaltacak kilit etkenler
belirlemekti. Ortaya çıkan sonuç; projelerin % 32sinin tamamlanmadan önce iptal edileceğini söylemektedir. Ayrıca projelerin % 53ü orijinal bütçe tahminlerinin % 190ına mal olacaktır. Bu başarısızlık maliyetleri ve aşımlar, buzdağının sadece görünen kısmıdır. Kaybedilmiş fırsat maliyetleri ölçülememektedir ama trilyonlarca dolar olduğu söylenmekteydi.

Bu araştırmaya dayanarak Standish Group, Amerikan şirketleri ve kamu kuruluşlarının iptal edilecek yazılım projeleri için 81 milyar $ harcayacağını öngörmekteydi.

İşin “başarı” tarafında ise zamanında ve belirlenen bütçesinde tamamlanan yazılım projelerinin yüzdesi 16,6dır. Bu oran büyük şirketlerde % 9 a düşmektedir. Bu projeler tamamlansa bile orijinal spesifikasyon ihtiyaçlarından oldukça uzakta sonuçlanacaktır. Büyük Amerikan şirketleri tarafından tamamlanan projeler, başlangıçta belirlenen istek ve fonksiyonların sadece % 42 sine sahiptir. Sonuç olarak
** Başarılı proje oranı % 16 (zamanında, belirlenen bütçe sınırları içinde ve önceden belirlenen spefikasyonlara uygun olarak)
** Zorlukla tamamlanan proje oranı % 52 (tamamlanmış ama ek bütçeler ve ek süreler tahsis edilmiş, önceden belirlenen fonksiyon ve niteliklerin tamamından yoksun)
** Tamamlanamayan ve iptal edilen proje oranı % 32 (proje ömür devri boyunca bir noktada iptal edilmiş) olarak tespit edilmişti.

Araştırma sonuçlarına göre bir projeyi başarılı yapan üç önemli faktör:
— Kullanıcı/müşteri Katılımı
— Üst Yönetim Desteği
— İhtiyaçların Açık Biçimde Tanımlanmış Olması

BAŞARISIZLIK NEDENLERİ:
— İhtiyaç ve spesifikasyonların yetersizliği
— Kullanıcı katılımı ve girdisinin eksikliği
— Kaynak yetersizliği
— Gerçekçi olmayan beklentiler
— Üst Yönetim desteğinin eksikliği
— İhtiyaç ve spesifikasyonların değişmesi
— Planlama eksikliği
— Teknolojik yetersizlik
— Açık olmayan hedefler
— Gerçekçi olmayan zaman kısıtları

Yukarıdaki nedenlere ilave olarak deneyimsiz proje yöneticisi ve yetersiz eğitimler, ihtiyaç ve projeden beklentileri belirleme ve yönetmedeki başarısızlıklar, kültürel zaaflar, proje ekibinin proje alanı hakkında fikir sahibi olmaması, hatalı metodoloji kullanılmaması da gösterilmekte.

Yapılan araştırma sonuçları her ne kadar 1994 yılına ait ise de aynı araştırma grubunun her yıl tekrarladığı araştırma sonuçları, başarısızlık nedenlerinin çok ta fazla değişmediğini göstermektedir.

error: Bu site korunmaktadır. !!