Durga Puja Festivali’nin Tarihi

FABE-TRAVEL-Hindistan-Durga-Puja-(2)

Durga Puja Festivali’nin Tarihi

Durga Puja Festivali’nin Tarihi 2218 1250 Faruk BUDAK

Durga Puja veya Hindu tanrıçası Durga ‘nın her yıl gerçekleşen kutlaması, Hindistan‘ın en büyük festivallerinden biridir. Ülkenin bazı yerlerinde 6 günden 10 güne kadar değişen çok sürelerde bir kutlamadır. Kuzey Hindistan‘ın çoğunda festival Navratri (dokuz gece) olarak kutlanır. Bu varyasyonlardan bağımsız olarak, Maha Saptami, Maha Ashtami, Maha Navami ve Vijay Dashami’nin son dört günü özellikle önemlidir. Bu nedenle ülke çapında büyük bir ihtişamla kutlanır.

Ülkenin çoğu yerinde festival, tanrıçanın Mahishasura adlı bir iblise karşı kazandığı zaferi kutluyor. Hindu mitolojisinde anlatıldığı gibi iblis, tanrılara karşı savaşmak için yola çıktı. Onu öldürmek ve dünyayı korumak Durga ‘ya kalmıştı. Maha Saptami olarak bilinen Navratri’nin (iki yılda bir düzenlenen ve Ana Tanrıça Mahadevi’nin onuruna kutlanan en saygın Hindu festivallerinden biri) yedinci gününde iblise karşı savaşına başladı ve Vijay Dashami’nin son gününde onu öldürdü.

Hindular tarafından ‘kötülüğün yok edicisi’ olarak bilinen tanrıça, çeşitli ölümcül silahlar taşıyan on kolu ve taşıyıcısı olan aslan ile karakterize edilir. Bhavani, Amba, Chandika, Gauri, Parvati, Mahishasuramardini olarak da bilinen Durga, Hindular için ‘Ana tanrıça’ ve ‘Doğruların Koruyucusu’dur.

FABE-TRAVEL-Hindistan-Durga-Puja

Festivalin Hindu dininde eski zamanlara dayandığı düşünülse de, tanrıçanın böyle bir kutlamasının ilk tarihi kaydı Batı Bengal’de 1500’lerde görülür. Bununla birlikte, festivalin çok fazla önem kazandığı ve ülkenin bağımsızlık hareketi sırasında en büyük festivallerinden biri olarak bugünkü durumuna geldiği düşünülmektedir. Tanrıça, birçok kişi tarafından ülke ve özgürlük mücadelesi için bir simge olarak kabul edilmektedir.

Bugün festival, şarkı ve danslarla, orucun ardından ziyafetlerle, ayrıntılı süslemelerle ve tapınaklarda ve dini resitallerde pujalar veya büyük törenlerle kutlanır. Ülkenin bazı yerlerinde tanrıça heykelleri suya daldırılırken, bazı yerlerinde genç kızlar tanrıça gibi giyinerek tapınaklarda ve halka açık kutlamalarda çeşitli ritüellere katılırlar.

FABE TRAVEL

error: Bu site korunmaktadır. !!