HİNDİSTAN’A TEŞEKKÜR EDEBİLECEĞİMİZ 11 BÜYÜK BULUŞ

FABE-TRAVEL-Hindistan

HİNDİSTAN’A TEŞEKKÜR EDEBİLECEĞİMİZ 11 BÜYÜK BULUŞ

HİNDİSTAN’A TEŞEKKÜR EDEBİLECEĞİMİZ 11 BÜYÜK BULUŞ 1875 1250 Faruk BUDAK

Dünyanın en eski medeniyetlerinden biri olan, zengin bir tarih ve kültürün yanı sıra güçlü ve uzun bir bilimsel ve teknolojik geleneğe sahip olan Hindistan’dan birçok önemli buluşun çıkması şaşırtıcı değil. İşte en önemli 11 buluş.

Sıfır Rakamı

Matematik tarihine en büyük ve en önemli katkı, gerçekte hiçbir şey ifade etmeyen “Sıfır” rakamı idi. Ancak bu buluş olmasaydı, ikili sistem ve akabinde bilgisayarlar da olmazdı. Dünyaya bu rakamı kim verdi? Tüm teşekkürler sayısız matematik ve astronomik yeteneğe sahip olan Aryabhata’ya gitmeli. Hintliler, “Sıfır”ı bir sembol olarak ve toplama, çıkarma vs. gibi matematiksel işlemlerde ilk kullanan halktı.

Ayuverda

Daha önce hiç Ayurvedik tedavi gördüyseniz veya Ayurveda masajı yaptırdıysanız, bunun için Hindistan‘a ya da daha doğrusu Ayurveda’ya en çok katkıda bulunanlardan biri olan “Tıbbın Babası” Charaka’ya teşekkür etmelisiniz. “Ayurveda”, “yaşam bilimi” anlamına gelir. Hindistan’da 5.000 yıldan fazla bir süredir uygulanan geleneksel bir tıp okuludur. İnsanların reçeteli ilaçlar kullanmadan sağlıklı yaşama ulaşmalarına yardımcı olmaktadır.

Bu eski tıp sistemi 21. yüzyılda bile varlığını sürdürdü ve son yıllarda tamamlayıcı ve alternatif tıp olarak dünya çapında popülerlik kazandı.

USB (Evrensel Seri Veriyolu)

Çalışmalarıyla pek çok övgü alan Ajay V. Bhatt (Hint-Amerikan bir bilgisayar mimarı), büyük miktarda veri depolama ve aktarma kapasitesine sahip küçük, taşınabilir bir depolama aygıtı olan USB’yi yaptı. Bu buluş sayesinde verileri taşıması ve kullanması çok kolay.

Masa Oyunları

Klasik “Satranç” ve “Yılanlar ve Merdivenler” gibi oyunlar için Hindistan’a teşekkür etmelisiniz. Satranç, entelektüellerin oyunudur ve Milattan Sonra 6. yüzyılda Gupta döneminde “Ashtapada” olarak ortaya çıkmıştır. 13. yüzyıl şairi Gyandev ise, başlangıçta “Mokşapat” olarak bilinen “Yılanlar ve Merdivenler”i icat etti. Yılanlar ahlaksızlıkları temsil ederken, merdivenler erdemleri ifade etmektedir. Bu eski Hint oyunu, Hindistan’daki İngiliz yönetimi sırasında İngiltere’ye ve daha sonra ABD’ye yayıldı.

FABE-TRAVEL-Hindistan-(2)

Yoga

Sağlıklı yaşam alanında önemli katkı sağlayan Hindistan, dünyayı yoga ile tanıştırdı.

Kökeni ilk yoga gurusu Lord Shiva’ya (Adi Yoga olarak da bilinir) kadar uzanan yoga, antik çağlarda ülkede keşfedilmiş ve hala uygulanmaktadır. Günümüzde insanlar sağlıklı yaşam için bu ruhsal, fiziksel ve zihinsel egzersizi tüm dünyada günlük olarak uygulamaktadır. Dahası, dünyada her yıl 21 Haziran “Uluslararası Yoga Günü” olarak kutlanmaktadır ve bugünden sorumlu kişi, yoga kavramını başlatan ve onu Yoga Günü olarak ilk kutlayan Hindistan Başbakanı Narendra Modi’dir.

Şampuan

Evet, 1762’de Babür İmparatorluğu’nun doğu bölgelerinde icat edilen ve doğal yağlar ve bitkilerden oluşan bir “baş masajı” olarak kullanılan şampuan için Hindistan’a teşekkür etmelisiniz. Buluş, İngilizce “shampoo” kelimesi, Sanskritçe masaj veya yoğurma anlamındaki “Chapayati” kelimesinden gelen Hintçe “chāmpo” kelimesinden türemiştir.  

Kablosuz İletişim

Bu buluş, iletişim şeklimizde bir devrim yarattı. Tarihçiler Guglielmo Marconi’yi kablosuz radyo iletişimini icat ettiği için takdir ederken, Hint asıllı Sir Jagadish Chandra Bose, aslında Marconi’den tam iki yıl önce, 1895’te radyo dalgalarının iletişim için kullanıldığını açıkça gösteren ilk kişiydi.

Başka bir deyişle, Sir Jagadish Chandra Bose, insanların elektrik iletkenlerine, tellerine veya kablolarına ihtiyaç duymadan hızlı bir şekilde iletişim kurmasını ve uzaktan bilgi iletmesini sağlayan “kablosuz iletişim” teknolojisini icat etti.

Düğmeler

Düğmelerin de Hindistan’dan geldiğini öğrenince şaşıracaksınız. Evet, bu doğru! Düğmelerin kökeni, Milattan Önce 2000lerdeki İndus Vadisi Uygarlığına kadar uzanıyor. Yaklaşık 5000 yıl önce, deniz kabuklarından yapılmışlar ve içlerine açılmış minik deliklerle geometrik şekiller oluşturulmuş. Geçmişte süs amaçlı kullanılan bu buluş, zamanla kıyafetleri bağlamak için kullanılmaya başlandı.

FABE-TRAVEL-Hindistan-(3)

Cüzzam ve Litiyaz (Taş Oluşumu) Hastalığı Tedavisi

Hindistan, yüzyıllardır tıp alanına önemli katkılarda bulunmaktadır. Hintliler, mucidinin adı bilinmemekle birlikte ilk olarak cüzzamı Atharva Veda’da (MÖ 1500-1200) bahsedilen eski ilaçları kullanarak tanımladılar ve tedavi ettiler.

Lithiasis, vücutta taş oluşumuna ifade etmektedir. Hindistan, bu hastalığı antik cerrahi üzerine bir ders kitabı olan Sushruta Samhita’da (MÖ 6. yüzyıl) anlatılan bir yöntemle tedavi eden ilk ülke oldu.

Katarakt Ameliyatı

Bu buluş tıp alanında bir başka Hint atılımıdır. Katarakt ameliyatı için dünya, bu ameliyatı MS 3. yüzyılda geliştiren Hintli bir doktor olan Sushruta’ya teşekkür edebilir. Sushruta aynı zamanda Sushruta, Samhita’ya (tıp ve cerrahi üzerine yazılmış eski bir kitap) asıl katkıda bulunan kişiydi. Bu ameliyatı, göz merceğini gevşeten ve ardından kataraktı gözün arkasına iten kavisli bir iğne (Jabamukhi Salaka olarak adlandırılır) kullanarak gerçekleştirdi. Cerrah, gözleri ıslatmak için ılık tereyağı kullandı ve iyileşene kadar üzerlerine bandaj koydu. Bu yöntem başarılı oldu ancak Sushruta herkese bu ameliyatı sadece gerektiğinde yapmalarını tavsiye etti. Sonuçta, bu operasyon Batı’ya ve ardından dünyaya yayıldı. İnanılmaz görünse de, bu doğru!

Doğal Lifler

Jüt (bir bitki lifi), pamuk ve yün gibi doğal liflerden yapılan ürünlerin hepsinin menşei Hindistan’dır. En kaliteli yün (kaşmir yünü) Hindistan’ın Kaşmir Bölgesinden gelmektedir ve şal yapımında kullanılmaktadır. Ülke aynı zamanda jüt ve pamuk yetiştiriciliğine de öncülük etmiştir. İndus Vadisi Uygarlığı sakinleri, MÖ 5000 – 4000 yılları boyunca pamuk yetiştirdiler ve pamuğu daha sonra kumaşlarda kullanılan ipliklere dönüştürdüler.

Ayrıca Hindistan, eski zamanlardan beri jüt yetiştiriyor ve batıya ham jüt ihraç ediyor.

FABE TRAVEL

error: Bu site korunmaktadır. !!