İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KAZANILAN DEĞER ANALİZİ

FABE PROJE - TOPLANTI FOTOĞRAFI (20)

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KAZANILAN DEĞER ANALİZİ

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KAZANILAN DEĞER ANALİZİ 1880 1253 Faruk BUDAK

Bir inşaat projesinin başarısının en büyük iki göstergesi, projenin bütçesi ve iş programıdır. Ancak bunlar projenin uygulama aşamasında işlerin nasıl yürüdüğü konusunda çok fazla fikir vermezler. Müteahhitler ve yöneticiler, projenin kazanılan değerini takip ederek, bütçelerinin ve planlarının birlikte nasıl çalıştığını daha iyi anlayabilirler. Her şeyden önemlisi, kazanılan değer analizi nakit akışı sorunlarının kontrolden çıkmadan önce belirlenmesine yardımcı olacaktır.

KAZANILAN DEĞER ANALİZİ NEDİR?

Kazanılan değer analizi, inşaat projesi bütçesi ve zaman planının birlikte nasıl çalıştığını izleyen bir proje yönetimi sürecini ifade eder. Bu, projenin sadece bütçenin altında veya programın ilerisinde olmasına göre daha fazla bilgi sağlayan bir performans ölçümüdür. Kazanılan değer analizi, bütçeye veya planın kendisine bakmak yerine, işin ve bütçenin proje planlarına ve şartnamelerine ve değerlerin ilk çizelgeye göre tam olarak nasıl performans gösterdiğine de bakacaktır.

Kazanılan değer analizi yapmak, genel bütçeyi göz önünde bulundurarak gerçek maliyetleri beklenen maliyetlerle karşılaştırmak kadar basitçe olabilir. Rakamları gerçekten incelemek isteyenler için, bir projenin kazanılan değerine ışık tutan daha spesifik formüller vardır. Konuya nasıl yaklaşılırsa yaklaşılsın, gerçekten önemli olan projenin kazanılan değerinin farkında olmaktır. Kusurlu ve gayri resmi bir analiz bile, perdenin arkasından projenin gerçek sağlığına veya daha da önemlisi projenin gelecekteki nakit akışı konusunda fikir verecektir.

KAZANILAN DEĞER YÖNETİMİ VE NAKİT AKIŞI SORUNLARINI TESPİT ETME

Proje planlaması önemlidir, ancak projenin durumunu düzenli olarak kontrol etmeden işlerin gerçekte nasıl gittiğini bilmek imkansızdır.

Bu, inşaat sektöründeki bir işletmenin nakit akışı sorunlarıyla karşılaşabileceği bir alandır. Yaklaşan maliyetler bütçede kalanlar tarafından karşılanmayacaksa, bir inşaat işletmesi kendisini cebinden ödeme yaparken veya çalışmaya devam etmek için bankalardan ek fon talep ederken bulabilir. Çok sayıda müteahhit bunu yaşıyor ve bu bir dereceye kadar endüstriyel bir norm olabilir. Ancak durum bu olsa bile – gelecekteki maliyetleri karşılayacak nakit para olduğundan emin olmak için ileriye bakmaya değmez mi? Olası sorunların erken uyarısı çok değerli olmaz mıydı?

Bir işletme planlanan maliyetleriyle gerçek maliyetlerini karşılaştırdığında, bunu projenin o noktasına ulaşmak için gereken maliyetle karşılaştırdığında, projenin geri kalanının nasıl gideceğini belirlemek kolaydır. Gelecekteki maliyetler planlananı aşarsa, nakit akışı sorunları projeyi ve hatta bir bütün olarak işi felce uğratabilir. Hem gerçekleştirilen işin gerçek maliyetini hem de projenin kazanılan değerini sürekli göz önünde bulundurarak, potansiyel sorunları başlangıçta atlatmak daha kolaydır.

BİR PROJENİN KAZANILAN DEĞERİNİ HESAPLAMA

En basit haliyle, kazanılan değer, tamamlanan işin değerini temsil eder. Örneğin, bazı işlerin maliyeti proje planından daha fazlaysa, kazanılan değer analizi, bu artan maliyetleri göstermez. Bunun yerine, o işin maliyetine dayalı olarak gerçekleştirilen işin değerini temsil eder.

Bu nedenle, değerler ortaya çıktıkça maliyetlerle karşılaştırmak, kazanılan değeri hesaplamanın ve analiz etmenin basit bir yolu olabilir. Bunu bir adım daha ileri götürürsek, detaylı bir iş kırılım yapısı kullanılırsa, detaylara dalmak çok daha kolay olacaktır.

KAZANILAN DEĞER ANALİZİ HER ZAMAN KARMAŞIK DEĞİLDİR

Çoğu müteahhit ve alt grup için, sadece projenin ilerlemesine dikkat etmek ve kaba hesaplamalar yapmak, şu anda yapılanlar üzerinde önemli bir gelişme sağlayabilir. Rakamlara dürüstçe bakıldığında, neyin iyi gittiğini, neyin gitmediğini ve projenin geri kalanında nakit akışının nasıl görüneceğini belirlemek çok daha kolay olacaktır.

Yine de işleri bir adım daha ileri götürmek isteyen inşaat işletmeleri ve proje yöneticileri için, resmi bir kazanılmış değer formülünden yararlanmak büyük bir içgörü sağlar.

FABE PROJE

error: Bu site korunmaktadır. !!