KARAR VERMEDE BİR ARAÇ OLARAK KAZANILAN DEĞER ANALİZİ

FABE PROJE - TOPLANTI FOTOĞRAFI (19)

KARAR VERMEDE BİR ARAÇ OLARAK KAZANILAN DEĞER ANALİZİ

KARAR VERMEDE BİR ARAÇ OLARAK KAZANILAN DEĞER ANALİZİ 1880 1253 Faruk BUDAK

Kazanılan Değer Analizi (EVA) Proje Yönetiminde planlanan proje ile fiili projenin karşılaştırılması yoluyla bir projenin performansını ve ilerlemesini izlemek için kullanılan bir yöntemdir. Proje yönetimi üçgeninin üç bileşeni olan Zaman, Maliyet ve Kapsam ölçümleri, projenin sağlıklı yürüdüğünün tahmini için yapılacak analizde girdi olarak kullanılır. EVA’nın amacı, proje yöneticisinin, projenin ana performans göstergelerinden doğrudan türetilen nesnel sonuçlara dayalı bilinçli kararlar almasını sağlamaktır. Zaman, Maliyet ve Kapsam.

Kazanılan Değer Analizi (EVA), bir proje yöneticisinin bir projenin ömrü boyunca herhangi bir zamanda bir projenin performansını ölçmesine veya tahmin etmesine olanak tanıyan dinamik bir proje yönetimi aracıdır. nicel performans göstergelerini kullanması, onu her senaryoda kullanılabilecek objektif bir araç haline getirir. EVA aracı, bir projenin EVA’nın sonuçlarına dayalı kararlarla yönetildiği bir yönetim metodolojisi olan Kazanılan Değer Yönetimi (EVM) adı verilen ana unsurdur. Metodoloji, bilgili objektif karar vermeyi kolaylaştırma yeteneği ve zamanla ilgili girdi ve çıktılardan kaynaklanan esnekliği nedeniyle endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır.

Projenin boyutuna ve karmaşıklığına bağlı olarak, Kazanılan Değer Analizi (EVA), projenin yeterli bir analizini üretmek için farklı özelliklere ihtiyaç duyabilir.

Temel bir Kazanılan Değer Analizi gerçekleştirmek için aşağıdaki özellikler gereklidir:

Aşağıdaki proje göstergelerinden yeterli ölçümler mevcut olmalıdır.

Zaman

Maliyet

Kapsam

EVA için ön koşullar

Zaman çizelgesiyle birlikte projenin tüm görevlerini içeren bir proje planı (örn. Gantt şeması)

Proje planındaki her bir görevin maliyetine ilişkin bir tahmin aynı zamanda “planlanan işin bütçelenmiş maliyeti” (BCWS) veya “Planlanan değer (PV) olarak da bilinir

“Bütçelenmiş Çalışma Maliyetine” (GÇBM) veya “Kazanılan Değer” e (EV) genel bakış

Terimler ve Tanımlar

Bir Kazanılan Değer Analizi (EVA) gerçekleştirirken aşağıdaki terim ve tanımlara aşina olunmalıdır. Daha özel durumlarda, örn. “İnsan Kaynakları Yönetiminde EVA” istenen sonuçları elde etmek için daha fazla terim ve tanıma ihtiyaç duyulacaktır. Bu nedenle aşağıdaki terimler ve tanımlar en sık kullanılanlardır.

Gözden Geçirme Süresi (TR) Analizin gerçekleştirildiği projenin toplam yaşam süresi.

Planlanmış İşin Bütçelenmiş Maliyeti (GÇBM) Her bir göreve veya Gözden Geçirme Zamanına kadar kümülatif bir değer olarak atanan bütçelenmiş maliyet. (Planlanan Değer (PV) olarak da bilinir)

Yapılan Çalışmanın Bütçelenmiş Maliyeti (GÇBM) Projedeki her bir görevden veya Gözden Geçirme Zamanına kadar kümülatif bir değer olarak kazanılan değer. (Kazanılan Değer (EV) olarak da bilinir)

Gerçekleştirilen İşin Fiili Maliyeti (ACWP) Projedeki her görevin fiili maliyeti veya Gözden Geçirme Zamanına kadar kümülatif değer olarak. (Gerçek Değer (AV) olarak da bilinir)

Maliyet Varyansı (CV) Proje planındaki bir görevin Kazanılan Değer ile Fiili Maliyeti arasındaki fark. Maliyet Varyansının pozitif bir değeri, proje üzerinde olumlu bir etkiye işaret eder ve tam tersi, negatif bir Maliyet Varyansı, olumsuz bir etkiye işaret eder.

Maliyet Performans Endeksi (CPI) Gerçek Maliyet üzerinden Kazanılan Değerin yüzdesi.

Tamamlanma bütçesi (BAC) Projenin yaşam süresinin sonunda toplam bütçesi.

Zamanlanmış Varyans (SV) Proje planındaki bir görevin Kazanılan Değer ile Planlanan Değeri arasındaki fark. Zamanlanmış Varyansın pozitif bir değeri proje üzerinde olumlu bir etki olduğunu ve bunun tersi durumda, olumsuz bir Zamanlanmış Varyans olumsuz bir etki olduğunu gösterir.

Karar verme

Bir proje EVM kullanılarak yönetiliyorsa, EVA’nın (Kazanılan Değer Analizi) sonuçları projenin farklı bölümleri için bir kıyaslama olarak kullanılıyorsa Proje yöneticisi, tüm bir projenin her bölümünü değerlendirebilir ve bir bütün olarak proje üzerindeki etkisini belirleyebilir. Bu, proje yöneticisine projenin tüm unsurlarını tanımlama konusunda benzersiz bir imkan verir. Tanımlanan unsurlar daha sonra projenin ana performans göstergelerine göre yeniden değerlendirilebilir: Maliyet, Zaman ve Kapsam. Daha sonra, belirlenen düşük performans gösteren aktivitede değişiklik yapılması veya devam edilmesi konusunda bir karar verilebilir.

EVM bir işletmeye uygun şekilde uygulanıyorsa ve EVA’nın sonuçları tüm çalışanlar için mevcutsa EVM’nin sorumluluğu ve uygulaması proje yöneticisinden tüm organizasyona yayılabilir. Her çalışanı kendi sorumluluk alanlarındaki sağlıklı EVA performans göstergelerinden sorumlu kılma gerçekleştirilebilir. Bu şekilde EVM karar verme süreci tüm organizasyon tarafından sürekli olarak yürütülür. Bu olumlu bir uygulamadır, çünkü EVA’nın (Kazanılan Değer Analizi) her bir segmentinin “analizi”, karar vermeyi yapan tek bir proje yöneticisi veya yöneticilerden oluşan bir ekipten çok daha değerli ve bilgiyle gerçekleştirilecektir.

FABE PROJE

error: Bu site korunmaktadır. !!