PROJE RİSK ANALİZİ

FABE PROJE - TOPLANTI FOTOĞRAFI (12)

PROJE RİSK ANALİZİ

PROJE RİSK ANALİZİ 1880 1253 Faruk BUDAK

Proje risk analizi veya risk yönetimi, bir projenin yaşam döngüsü boyunca ortaya çıkan herhangi bir riskin belirlenmesi, analizi ve yanıtlanması sürecidir.

Bir projenin yürütülmesinin ardında yatan riskleri analiz etmek, olası engelleri önceden tahmin etmek ve çözümler hakkında önceden bir vizyona sahip olmak her proje için kesinlikle hayati önem taşımaktadır.

İkincisinin yolda kalmasına ve hedefine ulaşmasına yardımcı olur.

İÇERİK ENDEKSİ

• Risk nasıl belirlenir

• Risk değerlendirmesi

• Risk azaltma planı

Ancak risk analizi, bir şeye yanıt olarak sadece bir eylem olamaz ve olmamalıdır. Değerlendirme aşamasında kendisi de proje planlama sürecinin bir parçası olmalıdır. Aslında projenin planlanması sırasında potansiyel riskler değerlendirilmeli ve tabii ki bu riskleri yönetmek için olası çözümler de değerlendirilmelidir.

“RİSK” NE ANLAMA GELİYOR?

Risk, projenin zamanlamasını, performansını veya bütçesini potansiyel olarak etkileyebilecek herhangi bir şeydir. Riskler potansiyeller olarak kabul edilir ve bir proje yönetimi bağlamında, gerçeğe dönüşürlerse, buna göre ele alınması gereken “sorunlar” olarak sınıflandırılırlar. Dolayısıyla risk analizi, sorun haline gelmeden önce tanımlama, sınıflandırma, önceliklendirme ve risk planlama sürecidir.

Risk analizi, projeye ve kapsamına bağlı olarak farklı şekilde yönetilebilir. Örneğin, büyük ölçekli bir proje ise, risk analizi stratejileri her bir risk için ayrıntılı planlamayı içerebilir. Bu, sorun olması durumunda azaltma stratejilerinin etkinleştirilmesini sağlamak içindir. Daha küçük projeler için risk yönetimi, basit ve öncelikli bir yüksek, orta ve düşük öncelikli riskler listesi anlamına gelebilir.

RİSK NASIL BELİRLENİR

Başlangıç ​​olarak, projenin ne üretmesi gerekeceği, hedefler ve nihai sonuçların açık ve kesin bir tanımı gereklidir. Bu şekilde, ekibin yardımıyla bile projenin her aşamasında riskler tespit edilebilir. Bazı şirketler ve endüstriler, geçmiş proje deneyimlerine dayanarak risk kontrol listeleri geliştirir.

Ekibin geçmiş deneyimi, şirket içindeki proje deneyimi ve sektör uzmanları, bir projedeki potansiyel riskleri belirlemek için değerli kaynaklar olabilir.

Risk kaynaklarını kategoriye göre belirlemek, bir projenin potansiyel riskini keşfetmek için olası bir yöntemdir.

Potansiyel riskler için bazı kategori örnekleri aşağıdakileri içerir:

• Teknoloji;

• Maliyetler;

• Zamanlama;

• Müşteriler;

• Sözleşmeler;

• Finansal durum;

• Politik durum;

• Çevresel durum;

• Kişiler.

Tanımlanan her risk daha sonra risk izleme modeline dahil edilmeli ve önceliği ile işaretlenmelidir. Sonuç olarak, proje üzerindeki olumsuz ve olumlu etkileri ve sorunu yönetmek için kullanılacak ve uygulanacak eylemleri gösteren bir risk planı oluşturulmalıdır. Risk analizi bağlamında, proje boyunca ekip ile düzenli iletişimin sürdürülmesi de önemlidir.

Şeffaflık esastır, böylece herkes bir sorunu tanımak ve ona tepki vermek için hangi unsurları hesaba katması gerektiğini bilir.

RİSK DEĞERLENDİRMESİ

Proje yöneticisi, potansiyel riskleri belirledikten sonra, ekibin yardımıyla riski, meydana gelme olasılığına ve olayla ilişkili potansiyel kayıplara göre değerlendirir.

Tüm riskler aynı değildir. Bazı risk olaylarının gerçekleşmesi diğerlerinden daha olasıdır ve bir riskin maliyeti bile büyük ölçüde değişebilir. Bu nedenle, riskin ortaya çıkma olasılığının ve proje üzerindeki somut yansımaların değerlendirilmesi, risk analizinin bir sonraki adımıdır.

Yüksek etkili riskleri belirlemek için kriterlere sahip olmak, projeye yönelik belirli ve daha kritik risklere yönelik dikkati daraltmaya yardımcı olabilir. Örneğin, yüksek etkili risklerin proje maliyetlerini %5 artırabilecek olanlar olduğunu varsayalım.

Yalnızca birkaç potansiyel risk olayı bu kriteri karşılayacaktır. Bu nedenle bunlar, proje ekibinin bir azaltma planı oluşturmaya odaklanması gereken potansiyel risk olaylarıdır. Riskin olasılığı ve etkisi hem yüksek, orta veya düşük olarak sınıflandırılır. Bir risk azaltma planı normalde her iki faktörde de yüksek sonuçları olan olaylarla ilgilidir. Projenin riski ile projenin karmaşıklığı arasında pozitif bir korelasyon vardır.

Oldukça karmaşık projelerde, risk değerlendirme sürecine dışarıdan bir uzman dahil edilebilir ve risk değerlendirme planı, proje uygulama planında daha belirgin bir rol üstlenebilir.

RİSK AZALTMA PLANI

Risk tanımlandıktan ve değerlendirildikten sonra, ekiple birlikte proje yöneticisi, öngörülemeyen bir olayın etkisini azaltmak için bir risk azaltma planı geliştirir.

Risk, aşağıdaki şekillerde azaltılabilir:

• Riskten kaçınma: genellikle daha yüksek başarı olasılığı olan, ancak genellikle daha yüksek bir maliyetle bağlantılı olan alternatif bir stratejinin geliştirilmesini içerir;

• Riski paylaşmak: risk altındaki faaliyetlerin sorumluluğunu paylaşmak için diğer paydaşlarla işbirliğini içerir;

• Risk azaltma: Bir projedeki riski azaltmak için yapılan bir yatırımdır. Örneğin, yüksek riskli faaliyetlerle ilgilenmek için danışmanları işe alın ve onlara güvenmek;

• Risk transferi: Riski projeden başka bir kısma kaydıran bir risk azaltma yöntemidir. Örneğin, belirli kalemler için sigorta satın alınması, bir risk transferi yöntemidir. Aslında risk projeden sigorta şirketine aktarılır.

Bu azaltma tekniklerinin her biri, bireysel riskleri ve projenin genel risk profilini azaltmak için etkili bir araç olabilir. Proje yöneticisi söz konusu olduğunda, herkes proje üzerinde resmi bir risk değerlendirmesi yapmaz.

Resmi risk yönetimi araçlarının eksikliği de bir risk analizi planının uygulanmasının önünde bir engel olarak görülmüştür. Ek olarak, proje yöneticisinin kişiliği ve yönetim tarzı risk yaklaşımını farklılaştırır. Bazı proje yöneticileri daha proaktiftir ve projeleri için risk analizi programları geliştireceklerdir. Diğer yöneticiler reaktiftir ve meydana geldiklerinde beklenmedik olaylarla başa çıkma becerilerine daha güvenirler.

Diğerleri ise riskten kaçınırlar ve iyimser olmayı tercih ederler ve riskleri dikkate almamayı veya mümkün olduğunda risk almaktan kaçınmayı tercih ederler. Durum ne olursa olsun, bir projenin risklerini doğru bir şekilde analiz etme yeteneği, bir proje yöneticisinin becerileri ve görevleri dahilinde olmalıdır.

Herhangi bir projede, başarılı bir plan için uygun bir risk değerlendirmesi esastır.

FABE TRAVEL

error: Bu site korunmaktadır. !!